2010. június 16., szerda

Dedikálás !

Várok mindenkit nagyon sok szeretettel 

az Alexandrában, Vérkönny című regényem dedikálásán!


helyszín: 1075 Budapest, Károly körút 3/C (Astoria környékén)
és
időpont: 2010. június 17. 17 óra 30 perc (csütörtökön)

2. Kólya Valéria : Vérkönny Kritika


"Angeli Marina: Vérkönny
 

Új írónőnő tűnt fel a mai, vámpíroktól hemzsegő könyvpiacon, de ő a mostanában divatos paranormális romantikustól kicsit eltérőt, de nagyszerűt alkotott.
Általában egy sorozat első könyve nem sikerül "tökéletesre", ezzel szemben a Vérkönnynek sikerült ezt a sztereotípiát megcáfolni. Külön gratuláció illeti meg a szerzőt, amiért szó sincs hangkeresésről, elsőre ennyire jó könyvet írt.
A könyv egy alaszkai szánhúzó versennyel kezdődik, amelyet eleinte nem tudunk hova tenni. De legyünk türelemmel, hiszen a végén minden a helyére kerül. (Bár azt nem értettem, hogy a Sam az eszkimó miért Nestorról érdeklődik?! Valahogy ezt a momentumot nem sikerült a helyére illesztenem.) Ezután rögtön visszautazunk Firenzébe, ahol sor kerül Konstantin és Iris első találkozására is.
S innentől kezdve pereg a történet, folyamatosan követelve az olvasó figyelmét... egy perc nyugalom sincs. Firenze-Párizs-New Orleans. A korok és helyszínek változnak, Iris és Konstantin állandó. A leírások tökéletesek, szinte magunk előtt látjuk az írónő által lefestett jeleneteket. A firenzei bált, Marie-Antoinette esküvőjét, a Comói-tó mellett álló házat.
A könyv középpontjában Konstantin és Iris szerelme áll, a vámpír és angyal párosítás valljuk be, nem mindennapi. Iris képes befolyásolni az emberek érzelmeit. Konstantin benne látja a megcsömörlött lététől való megváltást, melyet csak az igaz szerelem hozhat el számára. Kapcsolatuk különböző szakaszait velük együtt éljük át, és gondolkodunk el saját kapcsolatunkon. Érzékletes leírást kapunk a felmerülő nehézségek lelki hátteréről is, a "gyermekvállalás" problémájáról.
A "megszokott" szereplőkön kívül feltűnnek cambiomágusok, boszorkányok és egyéb természetfeletti lények. Tökéletesen kidolgozott mind a "természetfeletti lények" világa, mind a vámpírtársadalom felépítése. Betekintést kapunk a vámpírok származásába, amely igencsak meglepő és érdekes. (Nem csodálom, hogy az írónőnek is a Fáraó a kedvenc része!) Azaz a regényben egy tökéletesen megépített világ elevenedik meg a szemünk előtt.
A könyv végén felötlik a kérdés: Mikor jelenik meg a folytatás? Hiszen a történet magával ragad, és nem enged. De nem kell izgulni, állítólag már készen van, Angyalvér lesz a címe.
Aminek különösen örülök, hogy mindezt egy magyar szerző tollából olvashattam.
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmet, a paranormális világot, és egy jó könyvben vágyik elmerülni.
10/10"